Pols på nyckelharpa DHW 2023-07-09

Pols på nyckelharpa

Får man ens spela det?

Det finns en liten debatt om att pols, eller snarare finnskogspols, inte anses vara en svensk tradition och därmed inte kan spelas vid Zornmärkesuppspelningar. Det här retar vissa och så till den milda grad att man vägrar befatta sig med Zornmärket överlag.

Pols i sig kommer från gränstrakterna Norge/Sverige och är en form av polska. Man spelar med en korta etta vilket ger en annorlunda rytm än vanlig tretakt. Det blir lite hoppigare men inte desto mindre kul att spela. 

Bara för fiol?

Om nu det finns en debatt om pols som svensk tradition så skulle jag vilja säga det tittas lite snett om pols spelas på annat än fiol. 

Det var nog något undermedvetet som gjorde att min komposition Bräckapolskan, ramlade ut direkt efter att jag varit på Zornmärkesuppspelning. Den hade varit otänkbar där och än mer på nyckelharpa. 

Populära polser på nyckelharpa

Under Ranssätersstämman så fick jag för mig att spela ett par finnskogspolser som jag hört så ofta så det satt i bakhuvudet. Jag gjorde ett litet medley av två välkända låtar samt min egen Bräckapolskan och spelade in med mobilen. 

Den första låten heter Fanteladda och spelas ofta här i Värmland. Låten är efter Hovid från Elverum, Norge. 

Andra låten är en polska efter Jon Andersson, Länserud, Norra Finnskoga i Värmland. 

Sist kommer Bräckapolskan, komponerad av mig 2018.

Write a comment
Your email address will not be published. Required fields are marked *