Spelmansträff på Von Echstedtska Gården 2023 DHW 2023-07-21

Spelmansträff på Von Echstedtska Gården 2023

Sedan många år är det en tradition att hålla en spelmansträff på Von Echstedtska Gården i Västra Smedbyn, Säffle. Den 19 juli 2023, var det dags igen

En spelmansträff är något unikt och vad som präglat hela mitt liv som fiol- och nyckelharpsspelman. Att bara komma till ett ställe, packa upp sitt instrument och direkt vara totalt välkommen med att spela. Är man ny på sitt instrument så kanske det är här man börjar att lära sig låtar. Har man varit med ett tag så blir man automatiskt en som bidrar genom att starta upp spel av nästa låt. En fantastisk gemenskap som är den absoluta essensen av folkmusik. 

På Von Echstedtska Gården har det hållits spelmansträff i många år och även om antalet spelmän varierat stort mellan åren så kan man vara säker på att här få träffa flera av de värmländska storspelmännen. 

Mats Berglund besökte spelmansträffen och höll ett föredrag med musik och berättelse om revitaliseringen av Värmländsk folkmusik. Mats berättade också om det pågående projektet vid Värmlands Museum att digitalisera de samlingar som muséet har med massor folkmusikmaterial. 

Det går att hitta inspelningar, foto och information på Digitalt Museum här

Här finns exempel på material från spelmannen Oskar Anderssong, Mangskog. 

Write a comment
Your email address will not be published. Required fields are marked *