Starta företag! Först lite om drömmar och mål DHW 2024-01-26

Starta företag! Först lite om drömmar och mål

Slipp karriärstegen
Att starta företag ger möjligheter som annars man kanske inte får

Att ha ett eget företag, att vara entreprenör är något som är väldigt roligt och för att ha ett bra liv så måste man ha ju faktiskt kunna ha kul. Livet behöver var fyllt till viss del passion, viss del äventyr och till viss del med framgångar. Något bättre sätt att få allt detta och samtidigt ha roligt än att bli företagare tror jag inte finns.

Daniel Höglund Werngren

Att ha ett eget företag, att vara entreprenör är något som är väldigt roligt och för att ha ett bra liv så måste man ha ju faktiskt kunna ha kul. Livet behöver var fyllt till viss del passion, viss del äventyr och till viss del med framgångar. Något bättre sätt att få allt detta och samtidigt ha roligt än att bli företagare tror jag inte finns.

Detta introduktionsinlägg hoppas jag ska peppa dig att våga starta företag och att du läsa mer här kring vad du ska tänka på. Jag har dock valt att börja i en ände som jag själv helt missade.

Hur jag själv blev entreprenör har jag funderat på många gånger. Det finns ingen tydlig punkt där man kan säga det startade, utan jag hade min verksamhet redan i väldigt låg ålder men just att jag skulle starta ett företag var inget jag tänkte på då.

För mig var det som hände att jag gled in i företagarlivet. Över ett antal år gick det från ingenting till att helt ta över mitt liv. Jag har aldrig ångrat att det är så det blev, men om jag fick göra om det så skulle jag planera min företagsstart baserat på drömmar och mål.

Om drömmar och mål är rätt grund och anledning till att starta ett företag kan man nog tvista om. Det kan kännas avlägset att tänka på sina drömmar, när man är mitt i planeringen av sin företagsstart. Du är kanske redan i klorna på byråkratin kring företagsregistrering, men strunta inte i dina drömmar och mål för det. Om du väger in dina drömmar när du planerar, kommer du ha igen det många gånger om i framtiden och du kommer tacka din lyckliga stjärna för att du tänkte på drömmarna och inte bara på vad som ska stå på Skatteverkets blankett för ansökan om F-skatt.

Om allt låter flummigt nu så återkommer jag strax till den konkreta verklighetens bistra sanning. I senare inlägg beskriver jag allting man ska tänka på då man startar företag och det som kommer därefter handlar om sälj och att få sina första anställda.

Att drömmar och mål är värt att tänka på kommer som ett råd från mig, som under 20 år inte såg detta som viktigt. Jag skulle vilja berätta om hur jag blev omvänd och varför jag nu tror detta är lika viktigt för dig som det varit för mig. Om du kan sätta ord på dina drömmar, ha bra koll på dina mål, dela upp dina mål i delmål och ha stenkoll på vilka uppgifter du behöver göra för att nå dina mål, ja då kan du också skapa stordåd. Det, är vad jag ska lära dig nu. Nu åker vi!

De första orden på resten av entreprenörsresa

Så, du har eller tänker starta ett eget företag? Det är en mycket bra idé, att ta beslutet och verkligen starta är ju det mest konkreta steget. Här kommer några ord som du kan ha med som en ständig ledstjärna:

  1. Dröm. Tänk som om dina drömmar går i uppfyllelse och tänk stort. Låt dig absolut inte blir nerslagen av negativa tankar
  2. Tro. Du måste tro på dig själv, din idé, din kraft och ditt driv
  3. Se. Dig själv i drömmen där du lyckas, se det framför dig
  4. Berätta. Prata med andra om din dröm – då blir den mer möjlig och du jobbar hårdare för att nå den om även omgivningen vet om vad du kämpar för
  5. Planera. Du får det du planerar för. Tänk på alla detaljer. Bryt ner och gör planer. Alla framgångsrika människor är också synnerligen goda planerare
  6. Arbeta. Fastna inte i planeringsträsket utan börja arbeta.  Arbeta hårt. Framgångsrika människor är oftast de som arbetar hårdast när andra ser på tv

    Lev efter dessa regler och det är nästa omöjligt att inte bli framgångsrik.

Att bli entreprenör är något man måste göra helhjärtat. Personligen tror jag inte på att försöka ha ett vanligt jobb vid sidan av, även om det är väldigt bekvämt att de där lönepengarna kommer in på kontot varje månad. Situationen är dock naturligtvis olika för alla och i synnerhet när i livet man väljer att kliva på entreprenörsbanan. Kanske är du redan en superentreprenör i form av att du får ut din kreativitet genom ditt nuvarande jobb? Kanske är du den drivande i fotbollsföreningen och idkar entreprenörsskap för fullt där.

Läs gärna min berättelse om hur entreprenörsådran blev mer och mer tydlig hos mig.

Write a comment
Your email address will not be published. Required fields are marked *