Berättelse: Ikväll låser jag för sista gången DHW 2024-05-04

Berättelse: Ikväll låser jag för sista gången

Karlstad den 30 april 2024

Det blev nog drygt 15 år här på Ramgatan 11 i Karlstad. Först hette vi AffärsIT och jag flyttade glad i hågen hem till Värmland från Stockholm och tog stora delar av företaget med mig. Från 2017 hette vi MoreFlo och sedan sålde jag företaget i slutet av 2021 och är nu en del av Northmill.

I Sverige har vi väl ett tiotal företag som utvecklar kassa- och betalsystem som är värda sin plats. Tre av dem har jag varit med och grundat och är stolt över det – alla finns kvar än idag. MoreFlo blev det jag höll kvar vid och vi utvecklades bra här i Karlstad. Vi hade alltid även ett stockholmskontor, vi hade utvecklare på andra orter i Sverige och även i Indien, Frankrike och Srilanka.

Med MoreFlo hade jag aldrig något riskkapital eller någon annans pengar. Det vi behövde spendera i morgon var vi tvungna att tjäna idag. Stenhårt och något som blev väldigt härdande. Vi visste att på våra affärer behövde vi tjäna alla pengar vi kunde.

I december 2015 ”drabbades” Sverige av ett EU-direktiv som tog bort det (olagliga) monopol som våra storbanker skapat för att undantränga konkurrens från omvärlden vad gällde avgifter på kortbetalningar. Jag fattade detta och började tidigt resa runt i andra länder för att hitta nya underleverantörer där jag kunde tjäna en större del av de transaktionskostnader som alla butiker och restauranger ändå redan betalade. Det betalade sig men resan var rätt tuff. Vi fick nya leverantörer i UK, USA och Tyskland, den riktiga resan började.

MoreFlo hette från starten AffärsIT och var något jag startade i Stockholm. Min idé var ursimpel, jag skulle sälja kvittoskrivare, kassalådor, streckkodsläsare och sånt på nätet. Det var nåt som ingen gjorde då, 2004. Jag fick en kompanjon i Lars och vi fick snurr på detta.

Vi kom rätt snabbt igång med att utveckla mjukvaror och idéerna började med bokningssystem för frisörer. På den tiden, 2005, fanns det inte många som erbjöd digitala verktyg för denna bransch men vi gillade det. Med digitala bokningssystem behövdes en dator och snabbt kom fråga om vi inte även kunde erbjuda att ha kassaregistret i samma dator för att slippa ha en kassaapparat – idén till kassasystemet var född. 2010 fick vi i Sverige en lag om att alla som omsätter mer än fyra basbelopp per år på kontanter eller kort ska ha ett godkänt kassaregister och hela branschen fick se en boom utan dess like. Året före, 2009, då lagen trädde i kraft kommer jag ihåg vi fick beställningar via vår webbshop på julafton till och med.

Något år senare när iZettle började synas ute i Sverige så kom de till oss och behövde hjälp med all hårdvara runtomkring. De hade verkligen ingen koll på nåt annat än sina kortbetalningsdosor för mobiltelefoner. Aldrig kunde jag tro det skulle bli vår stora lycka. Vi sålde fantastiska mängder kvittoskrivare, kassalådor och stativ till iZettles nya kunder och den vinst vi gjorde från detta använde jag för att investera i utveckling av våra egna produkter inom kassa och betalningar.

Det här, när ett meddelande på vår internchatt gick ut till alla på kontoret, att vi måste samlas på lagret nu allihop och packa order för den ordinarie lagerpersonalen hinner inte med alla order – det var bland det bästa jag visste. Sen packade och tejpade vi!

Vi på MoreFlo (AffärsIT) lanserade en mobil kassa före iZettle men vi saknade förstås styrkan att marknadsföra oss på det sätt iZettle kunde, så det blev verkligen en kamp för Daniel mot Goliat. Vi mådde bra ändå. iZettle har än idag aldrig lyckats visa någon vinst tror jag. Det hindrade förvisso inte att Paypal köpte dem för 2miljarder dollar… MoreFlo redovisade o andra sidan aldrig en förlust, vi hade helt enkelt aldrig haft råd med det.

Jag har haft en fantastisk personal, vd:ar och styrelse. Det är därifrån all framgång kommit. Även min fru axlade VD-rollen under ett år då jag var pappaledig (det var då vi gjorde mest vinst). Utan all den input och synpunkter jag fått från alla så hade det inte blivit något. Personalen (och konsulter) kämpade för vår framgång utan någon som helst tvekan på att vi skulle lyckas, styrelsen dök alltid upp och var påläst och mina vd:ar med Marie, Håkan och Helena såg till att mina egna svagheter inte skadade bolaget.

När jag i oktober 2021 sålde MoreFlo till Northmill så var inte tanken att allting skulle flyttas till Stockholm. Olika anledningar ledde till slut ändå dit. Idag kan man jobba vart som helst ifrån så att ha flera olika kontor inom en koncern är inte lika vettigt. Northmill har ett stort huvudkontor i Stockholm, så det var naturligt att den fasta punkten blir där. Flera från MoreFlo är kvar men jobbar från där de bor, från Stockholm, Göteborg, Lysekil, Örebro, Polen och Frankrike.

Det har alltid varit svårt att rekrytera personal för oss i Karlstad. Fintech är en sektor inom IT- och finansbranschen som helt har missats här tyvärr. Att göra system som hanterar andras pengar kräver en nivå upp, du överlever bara om du har de bästa av de bästa.

Vi badar i handel och konsultbolag i Karlstad. När jag grundade mitt första bolag inom kassasystem 1999 så var Karlstad en stark IT-stad. Satsa på vassare utbildningar på universitetet med internationell inriktning, satsa på produktutvecklande bolag och ge dem plats att inhysa sig och se till att tågen går oftare och i tid. Företagen klarar då själv att få hit rätt personal för dem och vi kan komma tillbaka på banan.

Nu låser jag dörren för sista gången. Lokalkontraktet här på Våxnäs tar slut i dagarna och lokalerna är utstädade. Dörren går trögt. När vi flyttade in var det Klövern som ägde huset. Snålare hyresvärd går inte att finna på denna jord. Idag är det Nyfosa och det har inte blivit bättre. Varenda ny vägg, varenda skruv och varenda färgliter har jag betalat själv. Jag tog Klöverns vägran att investera i en spegel över handfatet på övre toaletten som en prestigegrej. Efter två års tjat satte de in en. När de skulle kakla mellan spegeln och handfatet var det så snålt tilltaget att kaklet inte räckte ända ut till kanten riktigt. Nu fick jag det sagt och det har jag väntat på länge!

Framtiden för oss ser ljus ut, Northmill ångar på och levererar (precis som MoreFlo gjorde) trygga och stabila vinster. Sverige ligger långt fram inom fintech och vi blir allt mer duktiga på säkerhet och bra betallösningar. En betaltransaktion med kort involverar ofta runt 10-talet aktörer, alla ska tjäna något lite på transaktionen. Pengar åker över hela världen utan att vi ens förstår. Systemen som fixar detta är det vi vanliga människor som bygger och jag skulle tro det blir en av de sista ställen där artificiell intelligens kommer ha något större inflytande. 

Northmill är ett fantastiskt företag och jag är en stolt delägare. Vi har mycket vi vill göra, men med duktiga människor i en spännande bransch är resan värd att hänga på!

Tack Ramgatan 11, det har varit 15 fantastiska år!

Write a comment
Your email address will not be published. Required fields are marked *