Satsa på dina styrkor! DHW 2024-09-10

Satsa på dina styrkor!

Trombon

Man kan läsa detta lite då och då nu för tiden tycker jag, alltså att man ska satsa på sina egna styrkor. Samtidigt så är det inget som uppmanas i arbetslivet direkt, där är det inte alltid något man pratar om, det är enklare att behålla personal som ändå är till viss del begränsad.

Främst är det nog entreprenörer och chefer som jag tänker på, och det är faktiskt hos fram för allt mig själv jag ser detta så tydligt. Jag hade inte direkt några referensramar som ung entreprenör som började få många anställda. Naturligt för mig var att läsa på om och se på andra personer, de som kunde göra sånt som inte jag kunde. Jag glömmer aldrig hur jag såg en film om Ingvar Kamprad och där han knallar om kring på ett lager och kramar om de anställda och hyllar dem för hur bra och viktiga de är för IKEA. För mig som alltid haft svårt för att visa känslor, funderade jag mycket på hur jag skulle kunna ändra mig så jag klarade av att göra något sådant.

Att hantera personal var bara en av de saker jag försökte bli bättre på, annat var bokföring, att kunna skapa årsredovisningar, indrivning av kundfordringar, förhandlingar och en massa annat. Det åt upp mycket tid allt det här förkovrandet och den tiden togs förstås från något annat. Det tar också mycket huvudutrymme, alltså plats i hjärnan, där alltmer snurrade för varje år som gick. Jag beundrade ju de som kunde sådant som jag inte kunde. Det behövde inte vara rena praktiska saker utan kunde också vara sådant som förhållandesätt, exempelvis hur man kunde bli mer rak.

I arbetslivet så har vi olika grupperingar där detta inte är något problem. Det är förstås en grov generalisering från min sida men så här tänker jag:

  • Specialister – man har redan en specialistroll så att förkovra sig ännu mer inom sina områden är helt naturligt och i stort sett ett krav
  • Arbetare och tjänstemän med tydliga uppgifter – de uppgifter man har fått sig tilldelade ska lösas och behöver man lära sig mer om detta så är det ett naturligt steg i arbetet

Åter till de grupper där det är ett problem:

  • Chefer – beroende på hur man är som person har man mer eller mindre naturlig fallenhet för just chefsrollen. Jag har sett många chefer som vill kunna allt det som sitt team ska kunna och då blir det givetvis tufft att hinna lära sig allt
  • Entreprenörer – den grupp jag främst tänker på och där jag själv befinner mig

För entreprenörer så tror jag min egen historia delas av många. Man vill eller känner att man måste kunna allt och det kan också vara svårt att våga släppa vidare ett ansvar. Oftast har man ju också startat sin verksamhet just inom något man brinner för, alltså sitt eget specialområde.

Som entreprenör med ett litet företag så finns det nog inget alternativ än att kunna det mesta själv. Det är helt naturligt, men mitt råd är, att så fort det går börja programmera om sig själv till att istället tänka på ur man kan komplettera sig själv. Då får man bra hjälp, bygger team och verksamheten blir mycket vassare. Det måste inte alltid innebära det stora ansvaret med anställda, utan idag finns väldigt många som driver egen verksamhet och säljer sin specialitet med ett mycket stort fokus på sina kunder. Själv brinner jag för att bygga bolag så jag tycker man ska försöka få anställda eller skaffa partner så fort som möjligt. Det viktigaste resultatet av detta är att du frigör tid föra att satsa på dig själv, allts¨att satsa på dina egna styrkor.

Kanske är du en bra försäljare eftersom du är den som ger en potentiell kund den där bra magkänslan eller så är du den som är bäst på att läsa av marknaden. Se till att maximera dina resultat genom att bli den absolut bästa på det du redan är bra på.

Lättare sagt än gjort säger du? Jag håller med, jag klarade det inte själv men det är därför jag vet hur viktigt det är. Att jag höll på och läste och funderade på hur jag skulle bli bättre på det jag redan var väldigt dålig på, det var bara som att elda för kråkorna.

Ärlighet är a och o. Du måste inventera dig själv och komma fram till vilka som är dina styrkor eller vad du gillar mest. Prata och skriv med dig själv och red ut vad som är dina styrkor. Gräv sen där och fokusera din tid rätt. På det du inte passar till, där ska du se till att få hjälpa av andra.

Du kan bli världsbäst men troligen bara på sådant du verkligen gillar att göra. Resultaten kommer komma automatiskt.

Write a comment
Your email address will not be published. Required fields are marked *