Självmotivation – din viktigaste naturkraft DHW 2024-09-17

Självmotivation – din viktigaste naturkraft

Självmotivation

Både som egen företagare och som distansarbetare i en organisation så lyckas den som kan behärska naturkraften självmotivation bäst.

Det finns nog ingen som till 100 % av ens tid har motiverande arbetsuppgifter. Ibland måste tråkiga grejer göras. Att komma över dessa lite småtråkiga och kanske löpande återkommande uppgifter brukar inte vara så svårt. Oftast har man annat att göra som väger upp och som bidrar med motivation till det man gör.

För egen del då jag ledde mitt företag själv kom jag ibland på mig själv med att inte motivera mig själv nog till att göra de uppgifter som förvisso var tråkiga men som ändå hade en stor effekt på mitt företag. Nu efter att ha sålt företaget så jobbar jag som konsult, på distans, för de som köpte mitt bolag, och då ställs oerhörda krav på självmotivation. Ingen chef finns som kontrollerar mig, jag styr så gott som helt över min egen tid och jag förväntas levererar toppresultat. Ändå jobbar jag oftast själv endera på kontorshotell eller hemmakontor.

Jag vet att min situation inte passar alla och det gäller att vara ärlig mot sig själv. Viktigt är att känna av om man orkar koncentrera sig nog, om man har rätt verktyg för att klara jobbet och framför allt har det intresse som behövs för att kunna bygga upp sin självmotivation. Är man i en situation där man jobbar ensam men ändå är en del i större team/organisation så tycker jag det är viktigt man sätter tydliga krav på sin chef så att denne är insatt i ens jobb och roll. Det är trots allt chefen som har ansvaret för att det fungerar.

Jag tror också många egenföretagare ofta är ganska ensamma. Man leder, styr och utvecklar sitt företag själv. Man kan ha en bra och engagerad personal, men i slutet av dagen så är man ändå ensam med både de stora och de små besluten.

Några konkreta tips på hur man håller sig själv motiverad:

  • Läs alltid. Se till att ständigt ha intressant läsning om din bransch eller om ditt expertisområde. Ibland fungerar bransch-nyhetsbrev bra men kanske går det också att hitta vettiga böcker, tidningar, poddar, bloggar med mera. Personligen har jag ibland lite svårt att läsa långa texter på en skärm och då printar jag helt enkelt ut materialet, häftar ihop och läser ihop med en kaffekopp. När jag läser har jag alltid en penna till hands.
  • Spara alltid. Du behöver vara inställd på sparaläge. Med detta menar jag att du behöver spara ner sådant som du ser och hör. Enklast sparar man genom att skriva ner på paper eller notera i ett bra noteringssystem i mobilen/datorn. Man tror man ska komma ihåg en intressant rubrik för att läsa senare, men det gör man inte. Hjärnan är till för att fatta beslut och inte för att agera hårddisk och spara ner saker. Skriv alltid ner och gå igenom vid återkommande tillfällen.
  • Spana alltid. Gå inte genom stan och titta på din mobiltelefon utan studera din omgivning. Du kommer garanterat få nya inspel eller idéer. Intressera dig för din omgivning och du kommer få massor tillbaka. Titta på dina konkurrenters webbsidor då och då, läs andras broschyrer, lyssna på intressant radioprogram, besök mässor och hitta poddar inom dina områden att höra på under promenader. Spanarläge med ögon och öron gör att hjärnan börjar arbeta fram idéer och strategier och du blir helt enkelt smartare.

Håller man de här punkterna så bygger man sin egen utbildning, utveckling och motivering. En grymt bra maskin när den väl är i gång.

Att bygga sitt eget arbete är svårt och krävande. Även om det är roligt så kan det vara krångligt att förstå om tempot är rätt, om kollegorna tycker man gör rätt och så vidare. Som i punkterna ovan så noterar jag ner mycket. Ibland bara för att kunna återkomma till senare men ibland smäller det till direkt och leder till att något blir gjort på stört.

Min planering inför en dag är simpel och består av en punktlista över vad jag vill och tror mig hinna idag. Finns det grejer som inte blev klart igår så följer de som regel med in till nästa dag. Givetvis är det inte direkt ovanligt att nya grejer måste tillföras listan under dagen. Det är lättare att hålla motivationen levande genom dagen om man känner man bockar av grej för grej på sin lista.  

Uppgifter som sträcker sig över flera dagar, till exempel att skriva ett dokument, skapa en prislista, eller göra en studie, har jag i en privat mapp på min dator. Den här mappen innehåller bara sådant som jag arbetar med just nu för att det ska bli så lite kludd som möjligt framför ögonen. Se alltid till att hålla det du jobbar med fritt från störningsmoment så blir det lättare att komma i gång och hålla fokus. (Jag använder alltid Dropbox, Onedrive eller liknande för att vara säker på att filer finns dels säkert sparade, dels nåbara från vilken enhet jag än jobbar på). När jag väl är klar med min uppgift så kanske det ska delas med mitt team, styrelse eller andra och då flyttar jag den till en delad yta så alla kommer åt. Utrymmet i min privata mapp frigörs.

I min roll och hela tiden som företagare så har jag haft många roller:

  • Idésprutan
  • Uppfinnaren
  • Gurun
  • Branschveteranen
  • Sammanlänkaren
  • Kunskapskällan
  • Frågeoraklet

Det är spännande att ha många roller men utmanande. Har du inte bra självmotivation och stödsystem för detta så är det inte säkert du lyckas.

Läs, spara och spana, då lyckas du med vad som helst!

Write a comment
Your email address will not be published. Required fields are marked *