Starta företag! Nå dina drömmar genom dina mål DHW 2024-01-28

Starta företag! Nå dina drömmar genom dina mål

Framgångsrika personer sätter mål och skapar en livsplan

Vi ska nu ge oss på det som jag först 20 år för sent insåg är grundläggande. Det handlar om drömmar och mål. Vi kommer gå igenom vikten att ha en dröm och att med hjälp av en handlingsplan jobba mot ett eller flera mål som till slut leder till att din dröm går i uppfyllelse.

När jag tidigare läste böcker om ämnen som att planera sin tid, få mer gjort och liknande så var det alltid ett evigt tjat om att skriva ner sina drömmar, ta fram sina mål o.s.v. Jag tyckte det var mest flumprat men har nu på senare tid förstått att detta är oerhört viktigt. Förr hade jag inte nog bra kontakt med mig själv så jag visste inte vad jag hade för drömmar och jag visste nog inte vad jag hade för mål heller. Kanske fanns ett diffust mål eller en dröm långt där framme om att bli ”framgångsrik” men mer specifikt än så var det inte. Som ung och supertaggad entreprenör tycker man ofta att man är världsbäst redan innan man sålt något utanför sitt eget hemdistrikt, i alla fall var jag sådan. Detta gjorde att jag under de första 7-8 åren jobbade mycket och hårt men utan att egentligen ha varken mål eller planering, helt förkastligt, flera år av livet blev planlöst. Gör inte om mitt misstag! Själv kan jag nu i efterhand vara så oerhört glad över min tur, turen att det ju gick så bra och blev en sådan otrolig resa för mig trots att jag inte planerade över huvud taget.

När jag byggde upp mitt första företag Hög-Data så gick detta mest av farten. Jag jobbade hårt, fick en anställd, fick två anställda och vipps så var vi över 50 personer. Det gick kanonbra för oss, vi blev kända på vår hemmamarknad i Värmland och ökade hela tiden. Vi blev gullegrisen hos våra leverantörer och därmed kända över hela Sverige och ute i världen. Jag vann entreprenörspriser, ville vi få reklam skickade vi ut ett pressmeddelande, behövde vi leverantörskrediter fick vi det, behövde vi anställa någon fick vi 200 sökanden o.s.v. Allt detta gick av sig själv, det fanns inget direkt mål eller några visioner för bolaget. Vi hade rätt timing, mycket tur och jobbade otroligt hårt. Men till slut gick vi lite av in i väggen, utvecklingen var inte lika snabb längre och vi började stagnera. Hade vi då haft en vision och nedskrivna mål så hade vi hela tiden sett var vi befann oss. Hade jag satt mig att fundera vad jag själv hade för mål och vågat se mina drömmar så kanske detta speglat av sig i att mitt företag också fått mål.

Jag läste för en tid sedan Målboken av Peter Jumrukovski och tesen att ett mål är en nedskriven dröm med en deadline, var något som fastnade hos mig.

Vet du idag vad du har för dröm? Skriv iså fall ner detta eller gör en s.k. visionboard.  Visionboard är ett kollage med bilder av dina drömmar. Drömmer du om en fin familj med mycket pengar, att få konstruera en egen helt ultimat produkt, ett hus på franska rivieran och att du är duktig på att spela fiol – då ska din visionboard innehålla en bild på en lycklig familj, en bild på dig själv när du konstruerar, en bild på en hög med pengar, en bild på ett fantastiskt hus mot Medelhavet och en bild på dig själv som får applåder efter att ha uppträtt med fiolen.

Om du inte har några drömmar så kanske du har för låga ambitioner. Se till att ta tag i detta och tänk stort direkt. Det är en jobbig process att våga tänkta stort och att ta fram sina drömmar men det är alltid värt tiden och kraften det tar att göra det.

Jag vet detta låter flummigt och vad har drömmar med ditt företagande att göra? Jo jag tror att ditt företagande är vad som kan göra att dina drömmar blir verklighet. Genom ditt företag kan du förverkliga det du själv vill, du kan skapa de produkter eller tjänster du tror på själv, du kan tjäna så mycket pengar att du har råd att köpa ditt hus, du kan få duktiga medarbetare som på sikt gör att du själv får mer egen kvalitetstid, du kan bli uppskattad, känd och beundrad o.s.v. Som företagare med kontroll över din egen tid är det möjligt att nå drömmar som kanske är omöjliga att nå genom att ”bara” vara anställd. Hur ska du genom att vara anställd kunna tjäna 250 000 kronor per månad eller få ihop ett kapital om 5 miljoner kronor? Kan du skapa ett framgångsrikt företag som gör en god vinst är 250 000 kronor per månad absolut ingen omöjlighet för dig som ägare och du kan sälja ditt företag och säkert få många miljoner betalt för det.

Vet du inte riktigt vad dina drömmar är så är det är ingen panik, drömmarna kan komma efterhand.

Mål

Något som däremot är ett måste att ha redan från start är ett mål

Det är faktiskt ännu mer viktigt att sätta mål. Fundera ut och sätt mål med ditt företagande. Det behöver inte vara det slutgiltiga målet utan ett mål som är ditt du ämnar sikta just nu. Målet ska dock vara stort, du måste tänka stort för små mål leder till små resultat och således vis så leder stora mål till stora resultat. Funderar du idag på att starta ett företag för att klippa folks gräsmattor så kanske målet ska vara att ha 10 anställda med lika många fullstora gräsklippare och entreprenaduppdrag för kommunens största fastighetsbolag? 

När man pratar företagande så nämner man ofta företagets vision. Tillsammans med företagets mål så är visionen viktig. I företag med anställda tycker jag det är en hygienfaktor att det finns en vision så att personalen vet vad företaget strävar emot, för att man helt enkelt ska veta vart man är på väg. En företagsledare bör nämna visionen som en start på varenda personalmöte – alla ska känna till den. Om möjligt, så är det en stor fördel om bolagets personal är med och tar fram bolagets vision.

Vision för företaget är ungefär vad dröm är för dig själv. Man säger ju inte att ett företag har en dröm utan det är något du som privatperson har. Vision ska vara det yttersta och något som är på gränsen till ouppnåeligt.  T.ex. kan det vara att bli marknadsledande i hela Europa. Visionen för ditt företag kan ta lite tid att formulera, det är i alla fall min erfarenhet då jag själv jobbade med detta för mina egna bolag. Jag tycker man kan låta det ta lite tid och det hindrar absolut inte att få ordning och reda på sina mål först.

När du satt upp ditt mål så börja med att sätta upp delmål. Det är mycket lättare att gå en lång sträcka om man delar upp den med flera delmål. För gräsklipparfirman kan ett delmål vara att ha råd till en till hypermodern gräsklippare eller att nå 20 % marknadstäckning i en viss stadsdel. Ett annat delmål skulle kunna vara att ha råd att anställa en person.

Om nu företagets vision är på nästan omöjlig att nå så ska dina mål och delmål vara högst realistiska, målen ska gå att nå inom en given tidsram. Delmålen ska kunna nås relativt snabbt kanske inom en månad. Huvudmålen ska vara nåbara inom kanske ett eller flera år.

Så gott som alltid gäller att skriva ner det man håller på med och för dina mål är detta verkligen inget undantag. Skriv ner dina mål och så småningom handlingsplanen för att nå dem. Det är minst 10 gånger större chans att nå målen om de är nedskrivna. Oftast kan det kännas helt ok att ta dagen som den kommer, men utan att du märker det så rinner tiden iväg – hur självklara mål och planer än känns när du kommer på dem så fastnar inte allt i ditt huvud på lite längre sikt. Skriver du inte ner dina tankar så kommer rätt som det är en vecka att ha gått, därefter en månad, ett år och till slut flera år, allt utan att du fått något gjort. Du kommer misslyckas eller åtminstone nå dina mål långt senare än vad du önskar om du inte har dina mål nedskrivna samt en nedskriven plan med uppgifter som du betar av på varje dag.

Sätt upp mål för dig själv privat och för ditt företag. I vissa fall kan du kombinera dem till ett och samma mål. Därefter behövs en handlingsplan för att nå målen. I handlingsplanen finns uppgifter som ska utföras och dessa uppgifter fördelas ut över månader, veckor, dagar och timmar. Gör lite varje dag och du är på väg att skapa underverk. Vi återkommer strax till handlingsplanen.

Write a comment
Your email address will not be published. Required fields are marked *