Starta företag! Några fler goda råd inför starten DHW 2024-01-28

Starta företag! Några fler goda råd inför starten

Med planerade risker och bra handlingsplan äger du kontrollen
Ta planerade risker

Mitt i arbetet med att sätta mål vill jag slänga upp en liten puck om risker och budget
Våga ta en stor del risk men ha en plan, ha en budget. Hur mycket pengar behöver du dra in för att klara dig? Skriv ner och använd gärna mallar om du inte redan vet hur du ska skapar en budget. Jag kommer ihåg min första budget, den skapade jag i huvudet under en promenad och den tog fram siffror för hur många hårddiskar jag behövde sälja per dag (det var på den tiden då alla köpte hårddiskar till sina datorer) för att jag skulle klara betala min hyra och lite andra fasta utgifter. Detta känns banalt idag men det är viktigt att budgetera utefter ens egna förutsättningar, ha koll på läget och skaffa en god natts sömn med hjälp av detta. Självklart ska din budget styra dig mot dina mål, om ett av dina mål är att ha råd att anställa då behöver budgeten på sikt ge ett överskott som kan täcka lön och andra kostnader för din första anställde. Glöm inte bort att budgetera din egen lön.

Budgetarbete är ett stort område, särskilt i ett växande företag. Vi kommer därför tillbaka till detta i ett helt eget avsnitt längre fram och pratar då bland annat om resultat- och likviditetsbudget. Efter att sälja är kanske budgetplanering det viktigaste som finns i ett företag.

Privatliv?

Har man ett liv privat också?

Finns det verkligen ett liv privat och ett ”annat” liv med arbetet då man är egen företagare? I hela mitt liv har jag pendlat fram och tillbaka mellan detta och har nog landat i en tro att det inte finns en tydlig gräns. Detta kan vara ett problem för t.ex. en partner som man lever tillsammans med. Har inte din partner en roll i företaget kan denne känna sig åsidosatt. Försök hantera detta direkt och gör klart hur du vill ha det. Som engagerad företagare och sugen entreprenör är det inget man kan släppa bara för att klockan slår 17:00. Om din partner och omgivning vet vart de har dig och vet vad du brinner för, blir det mycket enklare för dem att förhålla sig och anpassa sig till detta. Känner du att din omgivning accepterar och stöttar dig i det du brinner för så är chanserna mycket större att du kommer lyckas och på det sättet både nå dina mål och närma dig din dröm.

Vikten av planering

Som entreprenör är det mycket att göra, både just nu och alltid, så därför måste du lära dig vikten av planering inför att göra din så viktiga handlingsplan

Alla framgångsrika människor är också planerare. Skriv! Penna och papper är bra för kreativiteten. Själv kan jag mycket lättare tänka om jag också har ett block att skriva i samtidigt. Papper är billigt, just nu skriver jag i ett block jag köpt för fem kronor. Själv vill jag helst ha helt blanka papper eller möjligen papper med rutnät. Det finns inget värre än linjerade papper när man planerar, linjerat är när du ska skriva din roman eller kanske din självbiografi. En whiteboard är också fantastisk att planera på. Tänk gärna tillsammans med någon över en gemensam whiteboard. Räcker inte en så skaffa flera, ha dem på hjul så man kan snurra och även skriva på baksidan, eller vända dem om någon kommer förbi som inte ska se era planer. Ha alltid en whiteboard på ditt kontor eller arbetsrum. I ett rum utan whiteboard planeras inga stordåd. Sluta aldrig planera.

Citatmaskinen Whinston Churchill säger det tydligt: Den som misslyckas med att planera den planerar att misslyckas (he who fails to plan is planning to fail).

Själva handlingsplanen

Nu börjar du få lite kläm på drömmar och mål och du vet att planering är viktigt, så då går vi raskt över till själva handlingsplanen, det som är din vägbeskrivning till att nå de olika målen

Planen ska innehålla konkreta uppgifter som du ska göra för att nå dina delmål. Bryt ner ett delmål i vilka uppgifter du behöver göra för att nå delmålet. Uppgifterna ska utföras löpande och vara så pass specifika att de kan bockas av en efter en. Gör också gärna uppgifter i viktighetsordning. Se ABSOLUT inte till att göra de enkla o snabba uppgifterna först bara för att du vill se din uppgiftslista krympa.

Vi tar ett exempel:

Gräsklipparfirman har som ett av sina huvudmål, att bli ledande på gräsklippning hos företag i Värmland. Bland delmålen finns; att få fem uppdrag från företag i karlstadsområdet och anställa en person.

Exempel på uppgifter i gräsklipparföretaget kan nu vara;

  • Att göra en kartläggning över vilka företag i karlstadsområdet som har gräsmattor
  • Kontaktlista för de företag som är enklast att sälja in sig hos
  • Göra en konkurrensanalys för att se vilka andra som klipper gräs åt företag
  • Skapa en prislista för att klippa gräs
  • Ta reda på ungefärlig lönenivå för en anställd
  • Uppdatera budgeten för att se när man kan ha råd med en anställd
  • Skaffa faktureringssystem för att fakturera företagskunderna
Två viktiga råd här och nu

För det första; gör du några av dina planerade uppgifter varje dag är det nästan omöjligt att misslyckas.
Och för det andra; fråga alltid dig själv om det du gör just nu tar dig närmare målet? Jag upprepar det här för det är så otroligt viktigt. Tar det jag gör just nu mig närmare målet?

Alltså:
Drömmar uppfylls genom att nå dina Mål som i sin tur nås genom att nå dina Delmål och som i sin tur nås genom att slutföra dina planlagda Uppgifter. Det är hela tiden de planerade uppgifterna du ska jobba med för att nå delmålen som i sin tur leder till de stora mål och som till slut gör att du når din dröm.

Gör en rimlig planering för dina uppgifter. Det är inte så upplyftande att ha en att-göra-lista med 200 punkter. Risken är stor att inget blir gjort. Planera in uppgifter, dela upp dem över dagar, veckor och månader. Gör en uppgiftskalender och gör det viktigaste först, även om det viktigaste inte är det roligaste. Se till att prioritera din tid, din kalender ska fyllas av det som är viktigt inte vara full av sådant som bara tar upp tid. Det är inte coolt att vara upptagen med ett späckat schema men det är grymt häftigt att hela tiden få gjort de viktigaste grejerna. Schemalägg dina prioriteringar istället för att prioritera din schemaläggning. Gör en ny lista varje dag som innehåller en sådan mängd uppgifter att du klarar det på en dag, man får en magisk kraft av att se uppgiftslistan bli klar, man kommer in i ett flow. I flow får man som vanlig människa superkrafter. Jag lovar, du kan få känslan av att vara oövervinnerlig och det är grymt häftigt.

Slutligen en liten liknelse mellan att köra bil och att planera:

Man kan jämföra sin handlingsplan med en bilresa. Att resa från punkt A och till punkt B med en GPS som hela tiden förklarar hur du ska följa vägen, är som att jobba mot sina mål med en handlingsplan. Du gör uppgifterna längs vägen och risken att köra fel är liten. Du kommer fram i tid och med krafter kvar. Att göra resan utan en GPS som guidar dig går förstås också bra, det finns ju vägskyltar som du istället kan titta på. Men det som händer om du missar en vägskylt och därför råkar svänga fel i nästa korsning är att du måste åka en lång sträcka innan du ser nästa skylt och då först förstår att du valt fel väg. Du får en lång omväg som gör att du tappar massor av tid. 

Write a comment
Your email address will not be published. Required fields are marked *