Livslång karriär på Obs! Bergvik DHW 2024-09-24

Livslång karriär på Obs! Bergvik

Entré

Inte sällan när jag är hemma i Sverige gör jag ett besök på handelsområdet Bergvik i Karlstad. Jag kallar fortfarande butiken för Obs! för det är vad den hette förr i tiden. Ända sen jag vid enstaka tillfällen var med mina föräldrar till Karlstad så har Konsum Värmlands flaggskepsbutik uttalats ÅPPS på värmländska. Namnet skrevs Obs! inklusive utropstecknet.

När jag flyttade hemifrån vid 18-19-årsåldern och då till just Karlstad, så blev det många turer till Obs!. Vid den tiden var det dit man åkte om man skulle ha enklare byggmaterial, möbler eller elektroniksaker. Till min lägenhet behövde jag hyllor, lite växter och annat som jag visste fanns på Obs! så bilen gick dit tom men hem med full last.

Obs! Bergvik, gammal entré

Gammal bild på entrén till Obs! Bergvik

Jag har ett kraftfullt minne för ansikten har jag märkt. Detta ligger till grund för den här texten eftersom jag insett jag nu, 2024, känner igen ansikten på Obs! sen 1994. Vi pratar ändå 30 år. Kroppen ändrar sig över åren, men dragen i ansiktet är ändå de samma. Jag började gå runt där på Obs! och studera personalen och såg allt fler som jag kände igen.

Att jobba på Obs! känns inte som något högstatusyrke, men jag har börjat inse att detta nog är fel. Finns det människor som valt att lägga hela sitt arbetsliv där så kan det inte vara så fel. Det i sig är imponerande. Föreningen heter Konsum Värmland och har systerföreningar över hela Sverige. Idag kallar man sig Coop och kanske är en livslång karriär inom Konsum Värmland och på deras, fortfarande, flaggskeppsbutik i Värmland en karriär värd namnet.

Ute på butiksgolvet såg jag två personer stå och prata med varandra, jag kände direkt igen den ena av dem. I restaurangen kände jag igen minst tre personer och vid kassan satt en av de personer jag kommer ihåg från 30 år tillbaka.

Något måste ju vara rätt och ganska gott med att jobba på Obs! helt klart.

Leverantör till Konsum Värmland

Som entreprenör har jag lite extra insyn i Konsum Värmland. Under ett antal år var vi leverantör av datorer dit. Inte för datorer som de själva använde utan som datorer som just Obs! sålde som återförsäljare. Tiden var runt millennieskiftet. För första gången behövde jag tänka på konsumentförpackningen och vi började köpa in kartonger med tryck på eftersom Obs! ville sälja paketerade datorpaket som vem som helst kunde köpa.

Förhandlingarna var rätt hårda. Ingen kan säga annat än att inköpschefen för Obs! var en duktig inköpare. Åldersskillnaden på honom och mig var nog 30 år men vi hade ändå en slags ömsesidig respekt. Samtidigt var metoderna lite av översittarkaraktär. Möten skedde alltid på Obs!’s kontor och inte hos mig, Obs! tyckte att de kunde sätta priserna, önskade marginaler var uppe i det blå och lite sådant. Vi enades dock och stora Konsum Värmland var nu en återförsäljare av datorer från det lilla värmländska företaget Hög-Data.

Och sålde gjorde Obs!, jösses vad de klarade pumpa ut datorer. Konsum Värmland hade ett medlemskap som gjorde att man kunde få både 5 och 10 % rabatt vid ett köp då man nått visa nivåer. Att använda en sådan rabattkupong på ett datorpaket för 25 000 kr gav ju lite kulor. För första gången fick vi order från någon som hade för avsikt att lägga upp datorpaket på lager så en Obs!-kund skulle få sin dator rakt över disk. Man marknadsförde också datorerna i sitt reklamblad och jag var faktiskt lite stolt när jag såg våra datorer och vår logga i det där omåttligt populära reklambladet som varenda värmlänning fick i brevlådan.

En dråplig episod var vid en helg då vi från Hög-Data skulle finnas på Obs! och prata med intresserade datorspekulanter. En av dagarna var jag där ihop med en kollega. Vi tog emot många kunder, hjälpte dem att lasta upp den stora datorkartongen på sin byggkundvagn och kände oss allmänt lyckade. På eftermiddagen såg vi en farbror som närmade sig de hyllor vi stod vid. Han såg lite udda ut och tittade på alla möjliga produkter i det gigantiska varuhuset. När han till slut gick förbi vår hylla med datorer, skrivare och högtalarpaket så stirrade han rakt fram men uttalade högt och tydligt när han passerade oss ”Vilken dret!”. Alla såg inte datoriseringen av hemmen som något positivt.  

Strax före att vi blev leverantör till Obs! så hade de sålt datorer från en av våra huvudkonkurrenter. Konkurrenten hette Softsense och var ökända för låg kvalitet och piratkopierade windowslicenser. Softsense gick i konkurs men Obs! behövde leva upp till sina garantiåtaganden. Vid den här tiden fanns inte så många företag som kunde reparera datorer men Hög-Data kunde det definitivt. Vi fick mycket jobb från Obs! och det var på gränsen att jag skämdes när jag såg hur stora fakturor det blev för alla de här reparationerna. Vi tjänade rejält med pengar på det här, kunde anställa fler PC-tekniker och mitt företag kunde fortsätta expandera. Vi hade faktiskt så mycket reparationer att göra att vi vid verkstaden i Karlstad inte han med utan började lägga ut arbeten till andra verkstäder som vi hade i Värmland blad annat till ”systerföretaget” PC-Start i Sunne och vår verkstad i Arvika.

Några bilder från nuvarande Obs! Bergvik eller Stora Coop som det heter nu för tiden. Som sagt, en fräsch butik.

FBK-shopen inne i varuhuset

Rejält utbud på kaffebönor!

Stor och trevlig grönavdelning

Delidisken, kanske det som Obs! är mest känt för

1 kommentar
  • Svara
    2024-09-26, 03:33

    En riktigt rolig tid helt klart! Bra jobbat med förhandlingarna D!

Write a comment
Your email address will not be published. Required fields are marked *