Om vi lägger alla ägg i USA-korgen står vi här med kontanter snart igen DHW 2025-02-23

Om vi lägger alla ägg i USA-korgen står vi här med kontanter snart igen

Old guys eat McD

Jag föddes i oktober 1975, så Vietnamkriget var redan slut. Jag tror därför att jag under mina snart 50 år inte varit med om så mycket negativism mot USA som jag sett nu i januari och februari 2025. Anledningen stavas Trump och den osäkerhet som skapas på grund av honom.

I den här artikeln kommer jag inte försöka mig på någon politisk utvikning, utan det ska handla om en stark trend som fått ett stort fäste och där saker nu faktiskt börjar hända. Trenden är att européer vill distansera sig från USA. Specifikt skriver jag om hur digitalt fast vi är i klorna på USA.

Oavsett vad man tycker om USA sen innan, tror jag det är få som inte ägnat sin USA-inställning en tanke de senaste veckorna. Skillnaderna i hur mycket vi bryr oss eller hur orolig man nu blir, är förstås mycket stor, men jag tycker det är naivt att inte försöka förbereda sig på en ny världsordning.


Ganska nyligen skrev jag en omfattande bloggpost om vad jag tror händer inom min bransch, betallösningar, under 2025. En del i den artikeln handlade om att Europa vill ha sitt eget betalsystem, och inte helt sitta i klorna på Visa, Mastercard, American Express och Paypal – https://danielhw.com/2025/02/17/what-the-payment-industry-will-see-in-2025/. Detta är inget som man kommit på nu i år utan det är en planerad utveckling som pågått länge. Europa har kommit längre än vad många vet om i att lansera en digital Euro.

Det är aldrig bra att bli så oerhört beroende som vi idag är av amerikanska bolag. Under en lång tid har vi sett USA som den normala världspolisen med en otrolig näsa för att bygga tekniska lösningar till hela världen. Jag menar från Google, Apple, Facebook, Instagram och Amazon till Microsoft, Tesla och nVidia. The American Dream handlar om att vem som helst kan lyckas i USA.

Jag har själv varit i USA mycket och jag har startat företag där. Det är lätt att dras med dels i kommersialismen/kapitalismen, dels i individualismen och dels i den stora samhällsstöttningen till entreprenörer. Möjligheterna att bli rik är mycket stora, allt bygger på företagande och skatterna till staten är låga. Som entreprenör är vägen till ett halvstort företag mycket enklare än i Europa då kostnaderna i form av skatter är mycket små och reglerna för anställda avsevärt mer arbetsgivarvänliga.  

Varför blev vi så beroende av USA under digitaliseringstiden?

På olika sätt har vi varit beroende av USA länge. Militärt sen världskrigen, bilar, flyg och inte minst handel. Det är dock nu de senaste tiden som världen blivit så mycket mindre. Allt är så nära och allt går så fort – tack vare att alltmer blivit digitalt.

Det är i USA de framgångsrika techbolagen skapats. Asien med Japan, Kina och Sydkorea har fostrat många där Samsung är mest känt men Europa har försvinnande få stora inom ”digitala tjänster”. På de övriga kontinenterna finns knappt några som tagit en internationell marknad.

Jag tror The American Dream spelat in. Det har varit möjligt, tillåtet och ekonomiskt hanterbart att lyckas bygga något stort i USA. Kommersialism och företagande ligger i DNA för landet. I USA har sjukhus och skolor drivits som företag hur länge som helst. Att en kyrka äger ett sjukhus och från detta sjukhus får enorma intäkter då staten, företag och privatpersoner som köper vård, är normalt i USA.

USA är ett ganska stort land till ytan, har vissa naturtillgångar, har otroligt mycket kapital, världens två största börser och är än så länge supermakten nummer ett.

För oss i Europa har våra framgångsrika bolag, uppfinningar och annat så fort det går sålts till USA. Bolagen blir börsnoterade i USA och människor har i över hundra år flyttat till USA för att söka lyckan och rikedomen.

Om man bortser från Ericsson samt våra starka industribolag i Sverige så har nästan alla nya tekniklösningar sålts till USA. Mest känt, och snart glömt, är Skype som lade grunden till alla våra digitala möten vi nu för tiden har. Microsoft köpte upp dem. Zettle, som såg till att man kunde betala med kort lite överallt blev uppköpt av Paypal. Apple har köpt fantastiska svenska företag inom bland annat kartteknik innan vi svenskar ens visste att företagen fanns.

Är det så farligt då?

Det var detta jag egentligen ville skriva den här artikeln om. Alltså om det verkligen är så farligt att det mesta hamnar i USA?

Mitt svar är att jag inte vet, men det börjar kännas otrevligt. Det är bara under senaste månaden jag själv verkligen börjat fundera på hur jag kan se till att alla mina bilder som jag har säkerhetskopierat genom bland annat Dropbox och Onedrive kan hamna på lagringsplatser som inte kontrolleras av amerikanska bolag.

Tänk om det värsta händer, alltså det jag skrev om i artikeln om betalningslösningar, att det blir så stort bråk mellan Europa och USA att USA kapar ”kablarna” till Europa för Visa och Mastercard. Då skulle vi rätt snabbt få börja om med kontanter igen. Vi har just nu inget heltäckande system för betalningar i Europa som skulle fungera utan Visa och Mastercard.

Visa har ett börsvärde på cirka 7 000 miljarder kronor. Som jämförelse har Ericsson ett värde på 285 miljarder Volvo är runt 670 miljarder. Det är tunga spelare, Visa och Mastercard, som håller i spakarna för hur vi kan betala när vi går på en restaurang.

Visst har vi Swish men det är inte skapat som en lösning för att vi ska klara oss själva, utan som en produkt efter att våra storbanker blev åthutade av EU att inte ta så höga kortavgifter av butikerna. Swish genererar stora intäkter till bankerna idag.

I Norge är många stolta över Vipps och efter samgående med dansk-finska Mobile Pay är nu Vipps ett system för hela Norden exklusive Sverige (det går att använda i Sverige också). Många i betalbranschen blev ganska upprörda på mig, när jag gick ut och berättade att Vipps körs på Visa och Mastercards kablar. Det är ingen stor innovation eller ny lösning utan bara ett sätt att återigen vara beroende av Visa och Mastercard. Många hade trott Vipps var en helt ny betallösning framtagen i Norge.

Med ett Ryssland som startar nya krig och ett USA som verkar tror världen ska drivas som ett företag, då är vår värld farlig igen. Vad som helst kan hända. Allting är och blir osäkert. Inget är heligt. Du vet inte vem du kan lita på.

Om något är gratis, då är det du själv som är produkten

Väldigt få av oss vanliga människor skulle betala, för att vara med på Facebook, Instagram eller något av de andra. Kanske skulle vi göra det om vi verkligen blev tvingade och då såg ett ekonomiskt värde i att till exempel kunna vara med i en facebookgrupp för ens stora hobbyintresse. Det är dock inte så alla de här sociala medieplattformarna är skapade, utan de är gratis och vi själva är produkten som säljs. Reklam på olika sätt samt att fånga in data som kan leda till ännu mer reklam, det är vad det kostar oss.

Det samma gäller det mesta av allt digitalt som är gratis. Vi betalar med att bli mottagare av den reklam som finns överallt eller med vår data. Ibland i form av hjälp- att-köpa som Google Shopping (idag världens största sätt att skapa köp på nätet), ibland i form av insamlad data och ibland i form av rena annonser om att klicka sig till en hemsida.

Jag säger inte allt detta är fel, det går att sköta det bra och vi skulle haft ett väldigt annorlunda samhälle utan allt googlande, fria kartor, meddelandesystem och så vidare.

AI är i sig inget nytt men det kom extremt snabbt i ropet hos alla under det senaste året. Med AI kan mycket kraftfulla datorer processa ofantliga mängder data snabbt. I och med att vi lämnar ifrån oss vår data, så är detta som mat till jordens AI-system. Ju mer de äter ju mer lär de sig och detta går snabbare än vi hinner tänka, lagstifta, införa moral eller vad annat som behövs för att hålla en utvecklingstakt som fungerar med mänskligheten.

När blir det farligt?

Det blir farligt när dåliga saker händer i välden och någon med grumliga åsikter kan kontrollera det som vi använder i vårt vardagliga liv för att utföra dåliga handlingar.

Ett exempel:

Tänk dig att din vårdjournal är lagrad i ett system från Oracle (USA) (Oracle är leverantör till det system som blev känt som havererat projekt för Västra Götalandsregionen i Sverige nyligen). Data om din hälsa hamnar lätt i USA. Du har samtidigt diskuterat med nära och kära om din hälsa över mailen eller kanske via Facebook Messenger, all data hamnar i USA. Du har fört en dagbok i en wordfil hos Microsoft eller noteringssystem hos Google där du skrivit ner hur du mår. Din smartklocka har samlat in det mesta om dig i flera år och där hemma står en badrumsvåg som hämtar in en massa data från dig varje morgon. Du pratar med Googleapparaten i köket eller Alexa vid TV:n, så den har redan hört en massa om dig och din familj. Vad du surfar på, hur din politiska läggning är och vilka facebookinlägg du stannat vid, det är sedan länge sparat och delat. Google vet vart du kört med bilen på en decimeter när, vart du stoppat och vart du överträtt hastighetsregler via Waze eller Google Maps.

All denna data får nu en AI-tjänst nos på när den söker efter din bakgrund för ett jobb du sökt. Rekryteraren prenumererar på en AI-tjänst som dammsuger nätet på info om dig. Helt plötsligt vet din kommande arbetsgivare och det pension- sjukförsäkringsföretag de anlitar, allting om dig. Inte så trevligt – tekniskt väldigt enkelt.

(Vill man dra det ett snäpp längre, så addera det som pågår just nu med det nya departementet i USA som ska ”effektivisera staten”. Inte ett enda statligt register går säkert och den med mest pengar kommer åt allting. Jämför det med Sverige där vi ens samkört register på psykiskt sjuka med Polisens vapenlicenser…)

Därför tycker jag det är mycket hög tid att fundera på vårt beroende av digitala lösningar leverede av amerikanska bolag.

EU – bara skit?

Allt är inte bra med EU men det är en av få mycket stora politiska organisationer som ändå slår vakt om personligt dataskydd på ett mycket aktivt sätt. EU kämpar hårt mot Microsoft, Google, Amazon och andra för att faktiskt skydda oss som bor i Europa.

EU har sett till att vi länge haft fred i Europa och är idag en viktig part i att lösa de konflikter som ändå finns och kommer uppstå. Ibland får vi ett bryskt uppvaknande, men saker händer ändå med ett mått av god ordning och reda.

Idag finns det ganska långtgående EU-gemensamma lagar som reglerar att de stora IT-aktörerna behöver fysiskt lagra sin data på lagringssystem som är placerad inom EU. Det är därför många datahallar byggs överallt. Vad det faktiskt har för betydelse och hur mycket data som ändå replikeras över till USA utan att någon pratar om det vet jag inte, men det viktiga är att lagarna och reglerna finns där. Det finns ett juridiskt ramverk för ordning och reda, allt är inte 100 % kommersialiserat rakt igenom.

Finns det så många jag är beroende av?

Alla är vi olika, men jag har gjort en liten tabell som tankeväckare.

(Tabellen kan på en smal skärm skrollas i sidled).

TjänstNu (exempel)Förr (exempel)Gratis för konsumenterAlternativ (exempel)
E-postMicrosoft (USA): Hotmail, Outlook Google (USA): GmailVia internet-leverantören (t.ex.) Telia
Via jobbet
Ja de flesta mailtjänter från stora aktörer är ratisProton mail
Sociala mediaFacebook (Meta USA)
Instagram (Meta USA)
Ja 
DriftplattformarAmazon Web Services (USA)Inhemska aktörerNej 
OperativsystemMicrosoft Windows (USA) Google Android (USA)SammaIngår i datorer, surfplattor och telefonerLinux
PlattformarAI-plattformar som sen ger ut AI tjänster. Exempel ChatGPT som hör till OpenAI (USA (Microsoft))JaMistral (EU)
MeddelandenMessenger (Meta USA) WhatsApp (Meta USA)SMSJaSMS igen (?)
Signal
Digitala verktyg

(Zoom, Teams, Google Meet, Word, Excel etc.)
Google (USA)
Microsoft (USA)
Zoom (USA)
Open Office (Oracle USA)
Programmen köptes och installeras på ens datorJa
BetalningarVisa (USA)
Mastercard (USA)
Amex (USA)
Paypal (USA)
Vipps (körs på Visa och Mastercards nätverk)
KontanterJaKontanter
Lokala betalmetoder ex. Swish
Spara filer och bilderDropbox (USA) Google (Drive, USA) Microsoft (Onedrive, USA)Egna hårddiskar, CD/DVDJa eller mkt låg kostnad sett till mängden data man kan lagraEgna hårddiskar, lokala aktörer för fillagring
InformationssökGoogle (USA) Microsoft (Bing, USA)   
Det finns alternativ!

Som sagt, jag ser allt fler som distanserar sig till USA. Vissa är svårare att ta sig ifrån än andra, men det saknas inte alternativ och fler möjligheter lär det bli.

  • Signal – en meddelandeapp som ersätter t.ex. WhatsApp och Messenger.
  • Proton mail – en e-posttjänst som kan ersätta Gmail, Hotmail och Outlook.
  • Bluesky – istället för Twitter/X och kanske snart istället för Facebook.
  • Mistral AI – istället för ChatGPT.
  • Drift – lokala svenska/europeiska bolag för att ha sin egen, föreningen och företagets webbsidor hos.
  • Filer – lokala svenska/europeiska bolag för att lagra sin data som bilder och filer.
Vad gör man?

Jag tror det viktigaste är att vara medveten och påläst. Bilda dig en egen strategi för hur du gör om det sätts upp en mur mot USA i Atlanten. Vågar du tro på Europa? Tror du på ditt eget lands regering? Lägg inte alla ägg i samma korg och bygg inte ett liv där alla dina digitala värdesaker är gratis. Det är nästan alltid värt att betala lite för sitt eget oberoende.

/Daniel Höglund Werngren
2025-02-23

Write a comment
Your email address will not be published. Required fields are marked *